med bl.a.protokoll

med styrelse, tillsyns-män, e-postadress

med kartor för utskrift

med regler för trolling

med utflyktsmål, logi

med annonser om behov av hjälp


 
 

 

BILDGALLERI


 

Tor Rosendahl med den svenska rekordrödingen, fångad i en av våra sjöar.

Den 2 augusti 2007 slogs rekordet i Jämtland (Landösjön)


Här följer flera bilder från rekordfångsten i sjön Stora Logärden (sjö nr 1 i sjöbeskrivningen) i början av december år 2005 . Marcus Hallquist, som var med, berättar så här i "Fiske för Alla" nr 3/2006:

"Först ser den så liten ut där den stiger ur djupet och skuggorna. Det klara vattnet lurar mina sinnen. Jag står uppflugen på sitsen framför styrpulpeten och ser den nog redan när den är tio femton meter ner. Den blir större och större och större. Ruskar sitt huvud, knycker och piskar med stjärten och den breda fenan. Jag förstår att det är en väldigt stor fisk när den först bryter ytans spegel med en bröstfena som en manshand, men riktigt hur stor begriper jag inte förrän senare. En snabb vinkning med den där fenan i rött och snövitt och så är den borta igen. . ."

Hur stor var rödingen?

Vikt: 9455 g
Längd: 89 cm
Omkrets: 64 cm

 

 

 

.........................................................................................................................Så här ser den ut uppstoppad av
http://www.frasses-fiskmontering.nu/

 Jan Östberg i full action på sjön Lisstjärnen.
(nr 24 i vår sjöbeskrivning)

 Lilla Logärden
(nr 6)

En öring som vakat och Gunilla som fångar en -

- var det samma fisk?På sjön Hinsen
(nr 2)
Angelfiske en vacker morgon.

.....Fångad öring......


......
Hinsens is kan också locka till långfärd på skridsko, tycker Sandra och Gunilla Stigmar med två hinkar lekmört. . . . . . och Agneta har provfångat kräftor.

Vad är lycka?

Att fånga en, stor och tung?

Eller är det att fånga många?


Uppsättning av namnskyltar.


Fisketillsynsmän
har genomgång


Pasi Plattonen från Eskilstuna har skickat en bild på en fin röding han fångade i Logärden på national-dagen 2006.
Rödingen vägde strax under 4 kg och mätte 74 cm.
Grattis Pasi!

Då vi lägger ut den här bilden visar vår termometer + 27° i skuggan (13/6). Därför kan det vara skönt att se på Bengt Erikssons och hans kamraters fiskeresultat en dag i april 2006 på Logärdens is.
(i bildens mitt en magottburk)
..................................................................................
UppFöreningens styrelse bjöd webmasters på lyckat premiärfiske
i Lisstjärn 2006.
Ordf. Sten-Erik framför tack till Bernt och Eva.
Eva fick snabbt sin första fisk . . .
. . . men Bernt behövde få en extra lektion av Ove.
Styrelsen fortsatte sen sitt sammanträde utan att låta sig imponeras av våra vidare "nappatag" med fisken.


John Fändrik, som är rullstolsbunden, testar här en prototyp till fiskeplats för handikappade vid sjön Hinsen. Tyvärr utföll inte testet till belåtenhet, modellen ansågs inte tillräckligt säker.

Upp

2007


Sjön Hinsen rymmer en mängd stora öringar.
Dan Erikssons bamsing vägde
6,1 kg, 71 cm lång.
Tomas Wiik med sonen Oskar visar upp sin fångst t.h.
Den största vägde 6,3 kg och var 77 cm lång. GRATTIS!Stigmar Nordin, plockar ur mört. Fångsten uppgick till drygt 20 kg och sjön som fisket bedrevs i var Hinsen. Mörten kommer att användas som kräftbete och en del torkas som hundfoder. Fisket skedde den 22 till den 23 april.


 


Olav Rydholm, EM-lax sätter ut Vätternröding i St Logärden, april 2007.


Håkan Olsson från Persbo-Gallsbo fiskodling sätter ut 500 kg regnbåge i juli 2007....................................................................................UppDenna "monstergädda" fångades av Johan Sandgren
3 juni i sjön Hinsen.
G
äddan vägde 11,6 kg!
Av de fyra på fotot är väl gäddan nästan nummer två i längd?

Grattis!
Storröding fångad i Logärden
Hasse Andersson, Finngärds Fäbod, fick 22 juli 2007 på Logärden en rejäl röding på 6835 g. Visserligen inte i klass med den jätteröding som fångades hösten 2005 av Tor Rosendahl, men fångsten visar att sjön kan producera storrödingar. Fisken var 80 cm lång med en omkrets av 52 cm.
Grattis Hasse!

.................................................................................
Upp


Gröna jobb innebär att långtidsarbetslösa får bidrag för att hjälpa föreningar med arbeten som annars kanske inte skulle göras.
Sen december 2005 har vi fått hjälp av två personer som utfört röjning av stigar runt våra Put and Take-sjöar, renoverat anslagstavlor med information vid sjöarna och tillverkat namnskyltar som ska sättas upp på öar och vid sjöarna.

Vägverket har satt upp hänvisningsskylt till handikappfiskeplatsen vid Lilla Logärden.
"Gröna Jobb" har satt upp välkomstskyltar vid infarterna till vårt område.

Handikappanpassad fiskeplats vid Lilla Logärden
Platsen byggdes i början av augusti 2006 av Sten-Erik Malmqvist, Janne Malmqvist, Stefan Stedt, Kristina och Jan-Erik Böhlmark, Stigmar Nordin, Ove Bruhn, Pär Holmqvist och Lennart Sandgren.

Fiskeplatsen invigdes den 19 aug 2006
C
hrister Nilsson från föreningen hälsade välkommen och redovisade lite historik kring tillkomsten av fiskeplatsen. Kommunalrådet Dan Westerberg förrättade invigningen och John Fändrik klippte bandet som för dagen utgjordes av en metrev med kork och drag. Fyra rullstolsbundna fiskare prövade fiskelyckan.Lyckad mellandagssyssla
Erika och Jonna Lindberg från Hofors gjorde dessa fina kap, men inte på rean utan på angling på Kroktjärn, norr om Korsån.
Gäddan vägde 4,6 kg och abborren 1,6 kg.
Grattis!


Håsjöbäcken
Biotopåtgärder i Håsjöbäcken är nu genomförda (9/10). Ny valvtrumma (halvmåne utan botten) är utlagd under Hinsvägen och uppströms till myren är vattenrännan justerad med sten.

Upp

2008


Christer Eriksson fångade den här rödingen i Logärds-viken den 29 maj 2008.
Den vägde 1,3 kg.

Föreningen bedriver ett gäddfiske i Logärden för att reducera predatorerna på röding. Den sista april 2008 fick fiskegänget Tor Rosendahl m fl 10 gäddor i en ryssja vid Getingviken i Logärden. Totalvikten var 29,1 kg vilket ger en snittvikt av 2,91 kg.

Omflyttningskräftfiske den 8/8 2008
En fantastisk kväll och natt. Det var ca 50 st som anmält sitt deltagande och till redovisningen på lördagsmorgonen kom nästan alla och lämnde kräftor. Totalt fångades 2411 st och av dessa åter-utsattes 1305 st. Utsättningen skedde på totalt 13 platser där vi tror det inte finns några kräftor, tex Gällviken, runt öarna Herbert, Harön och Storön, efter Hermansvallslandet samt långt in i Bodaviken mm.


Den 22/8 2008
började föreningen köra ut årets egen odlade öring från vår fiskkasse. Öringarna, som i våras vägde ca 200 g, har nu en snittvikt på 700 g.
Enstaka fiskar väger över 1000 gram.

Knappt 400 kg kördes ut till våra Put and take-vatten. Lilla Logärden påfylldes med drygt 200 kg. Sommaren har varit gynnsam för fiskarnas tillväxt och Rulle Anderssons goda omvårdnad har bidragit till den fina fisken
Den 6 sep 2008
Ove Bruhn öser upp fisk ur kassen samt sätter ut fisk i St Övertjärnen.


Den 27 sep 2008 avslutade föreningen fiskodlingen i Håsjön för året,
och kassen tömdes på resterande öringar. Totalt har odlingen gett ca 1500 kg öring som satts ut i våra vatten. Även till Logärden kördes detta år öring.

Rudolf Andersson sätter ut öring i Logärden. Ove Bruhn, Johan Jansson m fl fyller transporttanken med vatten Rudolf Andersson i arbete med nätkassen.

Inför vinterfisket på Lilla Logärden och Lisstjärnen satte föreningen ut 400 kg regnbåge, som levererades av Göran Slott den 5 november 2008.

 


..........................................................................................................Upp


De vinnande bilderna i foto-tävlingen 2008.
Finalvinnare blev Patrik Wessling
med augustibilden

Juni: Agneta Sandgren Juli: Peter Hedberg Aug: Patrik Wessling
Sep: Jan Östberg Okt: Jan Östberg Nov: Joan Nenzén Dec: Kristoffer Gustafsson

 

Oskar Eriksson (t.v.)fick en öring på 2,4 kg i Logärdsviken på nationaldagen 2007.

Emil Eriksson (t.h.) fick en fin rölla på 1 kg vid Rommarnäset, och en mindre på sin 14-årsdag den 18 Juli 2008.

 

2009

De vinnande bilderna i 2009 års fototävling. Finalvinnare blev Lena Eriksson med julibilden.
Feb: Hilkka Arousell Maj: Christer Eriksson Juli: Lena Eriksson

 

Den 14 juni 2009 invigdes en ny fiskebrygga vid Toxen av kommunalrådet Dan Westerberg:

Bilderna t.v. och t.h. togs vid invigningen 14 juni.
De tre bilderna nedan togs då bryggan färdigställdes i maj.Föreningen fick den 10 december 2009 ta emot ett vandringspris "Bronsfisken" från Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg. Föreningen har fått priset för arbetet med att tillgängliggöra fisket för alla och envar, oavsett rörelseförmåga. Arbetet med att skapa fiskemöjligheter för rörelsehindrade har rönt stor uppskattning och har öppnat möjligheterna till fiske för nya grupper av människor och gett fiskevattenägarna och deras föreningar positiv uppmärksamhet i media.Lennart Sandgren, Stigmar Nordin och Sten-Erik Malmqvist har här tagit emot priset från ordföranden i förbundet, Dan Westerberg, vid den årliga Nobellunchen som i år ägde rum vid Svartnäs pensionat i Svärdsjö.


2010

Fiskestämman för 2009 i mars 2010

Från vänster föreningens ordförande Sten-Erik Malmqvist, därefter valberedningens sammankallande Per Hansson och slutligen ordförande för fiskestämman Per-Erik Sandberg.


 

Christer Nilsson fick en gädda på 11,5 kg i en ryssja vid Källviken i Logärden.
Det är den största fångsten sedan föreningen började decimeringsfisket av gädda i Logärden.


Föreningen hade sökt bidrag för att förbättra lek-möjligheterna för öring i Håsjöbäcken.
En delegation från miljökontoret i Falu kommun studerade förhållandena i maj 2010. (t.h.)

Den 11 aug påbörjades arbwetet med att lägga ut lekgrus. Det tunga arbetet utfördes av Kent Andersson med sin traktorgrävare.
T.v. rättar Hans Aspman till singel i bäcken. 

Annika Bagge visar stolt upp sin fina fångst - en öring på 6400 gram och 80 cm - tagen i Hinsen på långedrag och mask den 30/5 - 2010.

 

Trots det vintriga vädret lyckades Peter Landor få ut båten i Logärden den 10 december 2011. Resultatet blev denna fina röding på 5 kg, som togs utanför Svartviken på 30 m djup.
 

2012

Ordf Christer Nilsson och sekr Lennart Sandgren tackade Bernt Jansson för arbetet med föreningens hemsida 2012.
Hemsidan har fungerat bra, ska fortsätta och ha samma utformning som tidigare.


Den 22 november 2012 levererade Sten Carlsson stor regnbåge inför vinterfisket till Lilla Logärden och Lisstjärn. Alla sjöar och tjärnar inom området är nu isfria.

 

22 okt 2012
Den gångna helgen tömdes föreningens fiskodling och 2376 kg öring kördes ut till Hinsen, Logärden, Lilla Logärden, Djuptjärnen, Lisstjärnen och St Övertjärnen. Öring sattes också ut vid pensionärsbryggan vid Toxen. Den 15 maj startades odlingen med 2000 öringar med en snittvikt av 250 g. Odlingen har förbrukat 1375 kg foder vilket ger en foderkoefficient på mindre än 0,6. Detta är ett bra resultat, som inte många fiskodlingar kan slå. Snittvikten på öringarna som sattes ut blir 1188 g.

2013
(Datumangivelser gäller dag för införande å hemsidan)

22 april 2013
Planeringen av årets decimering av Logärdens gäddor har påbörjats. Än så går det inte att sätta ut några ryssjor i Logärden då det fortfarande är tjock is i vikarna där gäddan leker. Förra årets fiske startade redan den 15 april och totalt fångades 187 gäddor med en totalvikt av 230 kg. Gäddfiskarna på bilden Christer Nilsson, Stefan Stedt, Kjell Pettersson och Stigmar Nordin får instruktioner av Tor Rosendahl, som ansvarar för planeringen. Några gäddfiskare saknas på bilden. 18 ryssjor sätts ut.

 

Maj 2013

Sten-Erik Malmqvist och Ove Bruhn bedriver jakt med ryssjor på de stora regnbågsätande gäddorna i Lisstjärn. Två hongäddor med vikten 15,6 kg och 5,0 kg samt en hangädda på 4,5 kg blev första nattens fångst.

 

 

 

17 maj
Föreningen har nu förnyat grillarna vid Lisstjärn och Djuptjärnen. På bilden vid Djuptjärnen finjusterar ordföranden Christer Nilsson placeringen. På den andra bilden syns några styrelsemedlemmar och fisketillsynsmän, som efter ett styrelsemöte äter korv, som grillats på den nya grillen.

 

7 sep

En fin öring tagen i Logärden av Rasmus Eklöf. Öringen, som vägde 5 900 g togs utanför Mjölnarvallen och återutsattes efter porträttering och vägning.

 

11 dec
Den här fina rödingen (5,1 kg) togs av Christer Nilsson i Logärden i somras.

Till överst på sidan